Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Att vara idrottsledare

  • Uppdaterad: 01 FEB 2018 09:31

Idrotten kan vara en fantastisk arena där barn, ungdomar och vuxna får möjlighet att mötas och göra gemensamma aktiviteter. En arena där alla får chansen att utmana och utveckla sig själva utifrån sina egna förutsättningar och behov.

Föräldrarna och andra nära vuxna har en viktig roll att fylla i att skapa de bästa förutsättningarna för att barn och ungdomar ska uppleva idrotten som glädjefylld. Ett idrottande som förhoppningsvis blir till ett livslångt intresse. Som idrottsförälder gäller det att skapa ett positivt samarbete mellan såväl tränare, ledare och domare, för att stödja och stimulera barnen på bästa möjliga sätt.

Frågor att reflektera över och samtala med andra idrottsföräldrar och vuxna:

  • Vad motiverar mitt barn att idrotta?
  • Hur agerar jag i min roll som idrottsförälder idag?
  • Hur stöttar jag mitt barn på bästa möjliga sätt?
  • Hur kan jag föra samtal med mitt barn kring deras behov och önskningar?
  • Vad har föreningen och träningsgruppen för syfte och mål med verksamheten?
  • Hur stöttar jag de tränare, ledare och domare som engagerar sig inom idrotten på bästa sätt?
  • Vad bör jag tänka på framöver i min roll som idrottsförälder?

Du är väl rädd om den ideella kraften
Ibland sätter önskan att vinna till varje pris eller att nå snabba resultat käppar i hjulet, vilket skapar stress och frustration, hos såväl föräldrar, idrottsaktiva som tränare. Det gäller att skapa en förståelse hos alla inblandande för såväl barnens och ungdomars behov och önskningar som för idrottens primära syfte att skapa bästa förutsättningarna för en livslång idrottsrelation för alla.

Nästintill alla tränare, ledare och domare engagerar sig inom idrotten ideellt och behöver all stöttning och uppmuntran som de kan få. Deras drivkrafter och mål kan vara olika, men med en gemensam utgångspunkt om att skapa ett intresse för den specifika idrotten.

Kontakta en idrottskonsulent
Hur ska en stöttande idrottsförälder vara? Vilken roll har föräldrarna i sitt barns idrottande? Ta gärna hjälp av din förenings idrottskonsulent för att ta samtalet vidare i din förening. Kontaktuppgifter till samtliga idrottskonsulenter hittar du här

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss