Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Nästan 100 ungdomar ledare på Camp Roslagen

2019-06-25 10:47

När idrottslägret Camp Roslagen genomfördes i Norrtälje i slutet av juni deltog nästan 600 barn och aktiviteterna leddes av 93 unga ledare.
  • Uppdaterad: 25 JUN 2019 10:47

I slutet av juni genomfördes den nionde upplagan av Camp Roslagen i Norrtälje. Camp Roslagen är ett idrottsläger där deltagarna får välja en huvudidrott, men även prova på flera olika idrotter. De huvudidrotter som stod på programmet i år var CR-mix (olika idrotter), dans, fotboll, friidrott, funktionell fitness, gymnastik, ishockey, parkour och simning.

I år lockade Camp Roslagen nästan 600 barn mellan 6 och 13 år. Med så många deltagare krävs många ledare och i år var nästan 100 ledare på plats. De flesta ledare var ungdomar mellan 15 och 18 år och många provade på ledarrollen för första gången. En av ledarna var Freya Lundkvist som var ledare för de barn som valt friidrott:

- Det var roligt att prova på att vara ledare. Jag tycker om barn och det känns bra att göra någonting roligt för dem.

Bland ledarna finns också många som återkommer till Camp Roslagen år efter år. Hanna Ingerby var ledare för de barn som valt fotboll och berättar att det här var hennes andra år på Camp Roslagen:

- Förra året var jag ledare för lite yngre barn och i år var jag ledare för de äldre barnen.

Flera av ledarna på Camp Roslagen är också ledare i någon idrottsförening. Stina Bladlund var ledare för de barn som valt friidrott och till vardags är hon ledare i Roslagsbro IF friidrott.

- De största skillnaderna mellan att vara ledare i min förening och att vara ledare på Camp Roslagen är att det är väldigt mycket barn på Camp Roslagen och att barnen är här hela dagarna.

Inför Camp Roslagen fick samtliga ledare genomföra  SISU Idrottsutbildarnas webbaserade introduktionsutbilding för tränare. Därefter samordnade Linda Wrangell-Sjögren, idrottskonsulent hos SISU Idrottsutbildarna samt projektledare för Camp Roslagen, två utbildningstillfällen med samtliga ledare.

- Utöver ledarskap innehöll utbildningen områden såsom skadehantering, idrottens värdegrund, retorik och planering, berättar Linda. 

 - Det främsta syftet med ledarutbildningen var att ge ungdomarna verktyg, både som intruktörer och för att kunna bära idrottens mjuka frågor. Utbildningen var även ett viktigt tillfälle för ledarna att lära känna varandra, säger Jonas Värm, sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott hos Upplands Idrottsförbund. 

Moa Jernelöf och Line Källberg var ledare för CR-mix och de tyckte att utbildningen var rolig och lärorik. De är överens om att något av det bästa med ledarutbildningen var de tips de fick för vad man kan göra när barn är ledsna. 

Här hittar du mer information om Camp Roslagen

Här hittar du den webbaserade utbildningen Introduktionsutbildning för tränare

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss