Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Mycket att testa på Fritid för alla-dagen

2019-02-05 09:46

Bordtennis, fotboll, gymnastik och tennis. Det var några av de aktiviteter besökarna kunde prova på då Fritid för alla-dagen arrangerades på Fyrishov den 26 februari.
  • Uppdaterad: 05 FEB 2019 09:46

Fritid för alla är ett nätverk som arbetar för att ge människor med funktionsnedsättningar möjligheter till en rik och utvecklande fritid. Nätverket bildades redan år 2002 och består av representanter från ideella föreningar, studie- och idrottsförbund, organisationer, Uppsala kommun och habiliteringen för barn och vuxna.

Ulrika Backlund är projektledare för Fritid för alla-dagen och berättar att många föreningar upplever att det är svårt att rekrytera barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar till sin verksamhet. Den här dagen är ett bra tillfälle för föreningar att träffa målgruppen och berätta om sin verksamhet samt för målgruppen att få ett smörgåsbord av aktiviteter presenterade. Om man får prova på olika aktiviteter ökar ju möjligheten att man hittar något som man vill hålla på med på sin fritid.

Den här dagen var ett 10-tal idrottsföreningar på plats för att berätta om sig och visa sin verksamhet. En av dessa idrottsföreningar var GF Uppsalaflickorna, som har två gymnastik-grupper för barn med olika funktionsnedsättningar, en grupp för barn mellan 5 och 7 år och en grupp för barn mellan 8 och 10 år. ”Just nu är båda grupperna fulla, men vi ville ändå vara med här idag för att visa att vi erbjuder verksamhet för den här målgruppen och med största sannolikhet kommer det att finnas platser lediga till hösten igen”, berättar en av föreningens ledare Margareta Wallin. 

En av besökarna på plats var 15-åriga Moa, som kom för att vara med och dansa och sjunga i Fyrisgårdens regi. Fyrisgården är en hemgård, förening och mötesplats som jobbar för att skapa möten mellan människor och erbjuda en utvecklande fritid oavsett funktionsförmåga, ursprung, intresse eller ålder.

Men det var inte bara dans och sång som stod på schemat för Moa den här dagen. Hon passade även på att prova på tennis med Upsala Tennisklubb, något hon tyckte var jättekul! Upsala Tennisklubb har tennisträning för ungdomar mellan 13 och 16 år med olika funktionsnedsättningar. ”Vi har ett mycket bra samarbete med Fyrisgården och med särskolorna i Uppsala kommun. Ibland kommer skolorna till oss på UTK-hallen för att spela tennis och ibland tar vi med oss nät, bollar och racketar till skolorna”, berättar Obaida Al Ramahi, tennistränare hos Upsala Tennisklubb.

Årets Fritid för alla-dag besöktes av nästan 400 personer. ”Det blev en dag med glädje och gemenskap i fokus där vi hoppas att många barn, ungdomar och vuxna har hittat en idrott att hålla på med på fritiden”, summerar Emma Svensson, idrottskonsulent hos SISU Idrottsutbildarna och Upplands Idrottsförbund.

Inkludering
En av idrottsrörelsens fokuserade områden handlar om inkluderande idrott för alla. Vi vill att pojkar och flickor, män och kvinnor i olika åldrar och med olika förutsättningar och bakgrund ska känna sig välkomna till idrotten. Idrottsföreningens verksamhet ska ge människor med olika förmåga möjlighet att vara med och träningen ska utvecklas efter individens kapacitet vilket utvecklar rörelseglädje och rörelseförståelse. Läs mer om idrottens utvecklingsresor mot 2025 här

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss