Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Roland Ngwee-Ngijols idrottsresa

2019-04-01 14:25

Jag heter Roland Ngwée Ngijol. Jag jobbar som bibliotekarie på Gottsundabiblioteket och är huvudtränare i Järlåsa IF judo samt assisterande tränare i Bålsta judoklubb. Jag är också fystränare för Uppsala IF:s U15-lag. Jag har varit idrottare hela mitt liv.
  • Uppdaterad: 01 APR 2019 14:25

Jag har haft en lång resa, från Afrika till Nordamerika, till Europa och Sverige. Processen att vara en del av ett nytt samhälle slutar aldrig. Därför är det aldrig lätt för mig att prata om integration som verkar vara en oändlig process för att känna sig accepterad, speciellt för den som har sina rötter i ett annat land.

Jag har alltid upplevt idrotten som den ultimata träffpunkten för människor och kulturer. Mitt eget hemland, Kamerun, är känt för sin mångfald. Drygt 23 miljoner människor talar ca 320 språk, bl.a. två koloniala språk, engelska och franska. Vi lär oss tidigt att anpassa oss till den mångfald som finns i landet och idrott liksom andra aspekter av kultur spelar stor roll.

Under mina gymnasieår var jag brottare. Jag hade tränare, mentorer och kompisar från olika delar av landet. Brottning var den positiva kraften vi delade med varandra. Vi lärde känna varandra och var alltid välkomna på mattan. Vi hjälpte varandra att lösa problem på och utanför mattan.

När jag flyttade till USA 1991 och började plugga på universitet var det fotboll och friidrott som gjorde det lätt för mig att umgås med mina amerikanska klasskamrater. Utländska studenter hade alltid en tendens att forma sina egna grupperingar. Jag reste mycket med idrottslagen och fick möjlighet att känna den välkomnande delen av USA och att skapa kompisar för livet. Strax innan jag avslutade mina studier 1996 började jag träna kampsporten jujutsu, sedan taekwondo och judo. Jag märkte att folk alltid var villiga att träffas och att hjälpas åt. Idrott, tror jag, underlättar integrationsprocessen. Man hittar stöd hos en grupp människor som delar i princip samma mål: att blir lite bättre varje gång och att klara livets utmaningar.

Svensk idrott fungerar på samma sätt. Jag flyttade till Sverige 2006.  En månad senare besökte jag Uppsala judoklubb och kände mig hemma med en gång. Mitt engagemang i svenska idrottsföreningar har varit mycket positivt. När Järlåsa IF bildade en judosektion 2013 fick jag en känsla att jag var på väg in i samhället. Jag hade rätt. Judo var en ny grej. Vissa vuxna och unga hade varit brottare tidigare i livet men i Järlåsa var judoutövande okänt. Mina första lektioner var intressanta. I början lämnade aldrig föräldrarna sina barn ensamma i gympasalen med mig. Sen började de dyka upp då och då. Idag är byn engagerad i judoprojektet och Järlåsa IF:s judo i en lokal på bygdegården. Som fotbollstränare eller judoinstruktör tyckte jag att det var en ära att kunna träna andras barn, inte bara mina egna. 

Det är inte lätt att få ett jobb eller att knyta kontakter med svenskarna. Folk litar inte på varandra och definitivt inte på invandrarna, speciellt nu. Som ny i Sverige får man jobba hårt för att hitta en bra kompis och det krävs tålamod, mycket energi och tid. Det är jättelätt att inte känna sig välkommen. Integreringen går mycket snabbare inom föreningslivet. I mitt fall fick jag en chans att träffa bra människor och har skaffat vänner som delar mitt intresse för kampsport eller fotboll och jag var villig att prova nya aktiviteter (skidåkning, skridskor, etc.) Jag upptäckte att det här ”kalla landet” gömmer sin värme bl.a. inom idrott och idrottare, och så snart man har blivit smittad vill man sprida denna värme vidare till andra.

Foto: Anette Sauer Ngijol

Skribent: Roland Ngwee-Ngijol

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss