Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

100-årsfirande i dubbel bemärkelse

23 SEP 2019 09:38
När Sigtuna IF fyllde 100 år firade man med jubileumsfestival vid Prästängshallen. I samband med hundraårsjubileet passade föreningen på att hylla en av sina idrottsprofiler, Martin Karlsson, som bara några veckor tidigare firade sin 100-årsdag.
  • Uppdaterad: 23 SEP 2019 09:38

Martin Karlsson har hållit på med idrott i Sigtuna IF så länge han kan minnas. Han spelade bland annat bandy, bordtennis och tennis, men framför allt tränade och tävlade han i friidrott. Martin är fortfarande innehavare av klubbrekordet på 100 meter på 11 sekunder blankt från 1942 och på 200 meter på 22,9 sekunder från 1943.

Martin berättar att när han växte upp var hans pappa vaktmästare på skolan, så han och hans kompisar hade fri tillgång till skolans idrottshall på helgerna. Och om de inte var i idrottshallen idrottade de på andra ställen, bland annat spelade de bordtennis hemma i köket med matsalsbordet som pingisbord och en bräda eller böcker som nät. ”Att inte idrotta var aldrig något alternativ. Det handlade bara om vilken idrott vi skulle hålla på med”, berättar Martin.

Martin har också varit ledare i Sigtuna IF, både aktivitetsledare för motionsgymnastik och organisationsledare som sekreterare.

Många idrotter i Sigtuna IF
I Sigtuna IF har man genom åren haft många idrotter: Badminton, bandy, bordtennis, fotboll, friidrott, gymnastik, handboll, innebandy, ishockey, orientering, skidor, rugby, schack och tennis. Idag består Sigtuna IF Allians av fyra föreningar: Bordtennis, fotboll, innebandy och rugby.

Stort engagemang kring 100-årsjubileet
Sven Johnsson har varit engagerad i Sigtuna IF i många år, tidigare som kanslist och nu som sekreterare i Sigtuna IF Allians. Han är en av de som har varit motorn bakom jubileumsfestivalen. Han berättar att engagemanget runt föreningens 100-årsjubileum har varit stort, både från föreningens medlemmar, från kommunen och från lokala företag och organisationer. ”Det finns ett stort engagemang i vår förening och det har verkligen lyst igenom i arbetet med jubileumsfestivalen. Att dessutom kunna ta tillfället i akt att fira en 100-åring känns fantastiskt”, berättar Sven.

Du kan läsa mer om Sigtuna IF på deras hemsida

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss