Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: JONAS LJUNGDAHL

Seniormässan i Enköping första aktiviteten i nytt projekt

2018-11-13 09:47

Med seniormässan News 55 i Enköping gick startskottet för Upplands Idrottsförbunds projekt Rörelseglädje hela livet. Seniorer är en av projektets målgrupper och på mässan kunde besökarna träffa representanter från Upplands Idrottsförbund, Upplevelseförvaltningen hos Enköpings kommun samt åtta föreningar i Enköpings kommun.
  • Uppdaterad: 13 NOV 2018 09:47

"Genom aktiviteter som främjar rörelse, fysisk aktivitet och social samvaro vill vi nå de människor som idag står utanför idrottsrörelsen, som till exempel seniorer och människor med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning", berättar Eva Dovebris, projektledare för Rörelseglädje hela livet. 

Ett sådant tillfälle var seniormässan News 55 i Enköping. Mässbesökarna kunde träffa och prata med representanter från åtta föreningar, som erbjuder aktiviteter för seniorer. De föreningarna var Orienteringsklubben Enen, Enköpings Ridklubb, Örsundsbro Sportklubb, Friskis & Svettis Enköping, Friluftsfrämjandet Enköping, Ena pensionärsbowling, Enavandrarna och Squaredansföreningen Pepparrötterna.

En av föreningarna på plats var alltså Enköpings Ridklubb, som erbjuder ridning, både i grupper utifrån kunskapsnivå och rena seniorgrupper. "Många människor har en förutfattad mening om att ridning bara är för barn och ungdomar, men ridsport kan man hålla på med oavsett ålder. Vi har olika sorters hjälpmedel för att underlätta för till exempel seniorer, bland annat ramper för att kunna komma upp på och ned från hästen", berättar Nicki Rigo från Enköpings Ridklubb. 

Upplands Idrottsförbund har fått 980 000 kronor av Region Uppsala för att driva projekt Rörelseglädje hela livet. "I projektet kommer vi att samverka med många olika aktörer, bland annat kommuner, äldreboenden och sjukvården", berättar Eva Dovebris. Forskning visar att en allt större del av befolkningen blir allt äldre och behovet av att vara fysiskt aktiv hela livet växer. Ett gott åldrande förbättrar och förlänger livet och en av de insatser som har störst positiv effekt på människors hälsa är en ökning av den fysisk aktiviteten.

"Av ridning mår både kropp och själ bra, både av den fysiska aktiviteten och att vara med hästar", förklarar Nicki Rigo.

I projektet kommer deltagarna att kunna vara med på aktiviteter som anordnas av idrottsföreningar, frilufts- och naturföreningar samt av pensionärsföreningar. "Förhoppningen är att alla som deltar i projektet ska hitta en aktivitetet som passar honom eller henne och som hen kan hålla på med livet ut", summerar Eva Dovebris. 

Projektet Rörelseglädje hela livet pågår hela 2019. Mer information om projektet kommer inom kort att finnas på vår hemsida.

Foto: Bildbyrån

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss