Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Kanot på fritids för barnen på Norrbackaskolan

2018-02-13 13:39

Genom satsningen Idrottsfritids har barnen i årskurs 2 på Norrbackaskolans fritids i Sigtuna kommun fått prova på att paddla kanot. Vid tre tillfällen under december månad fick barnen komma till Midgårdsbadet i Märsta för att lära sig att paddla kanot med hjälp av ledare från Kanotklubben Mälarpiraterna.
  • Uppdaterad: 14 APR 2018 13:10

Idrottsfritids är ett samarbete mellan Upplands Idrottsförbund, skolornas fritidsverksamhet samt lokala idrottsföreningar. Under 2017 har Idrottfritids funnits på 44 uppländska grundskolor och över 1 500 barn har provat på idrotter med ledare från 120 föreningar. Och en av de skolor som alltså har deltagit är låg- och mellanstadieskolan Norrbacksskolan i Märsta där cirka 70 barn fick prova på kanot med hjälp av ledarna Kerstin och Hans-Erik Öberg samt William Crantz från Kanotklubben Mälarpiraterna. 

- Vi har under lång tid velat göra det möjligt för skolor och fritidshem att prova på kanot, men det har varit svårt för oss att samordna, berättar Kerstin Öberg. Men när möjligheten att vara med på Idrottsfritids dök upp var det lätt att tacka ja.  

Syftet med Idrottsfritids är att fler barn ska börja idrotta i en förening. Idrottsfritids är en prova på-verksamhet som ger barn möjlighet att hitta glädje, rörelse och hälsa inom föreningsidrotten. Genom att prova olika idrotter kan barnet förhoppningsvis hitta en idrott som hen tycker är rolig. Att skapa en mer nyfiken och välkomnande idrott där fokus på utveckling gör att fler blir motiverade att hålla igång hela livet är en del av svensk idrotts strategi mot 2025. Läs mer om vår resa mot framtidens idrott på www.strategi2025.se 

- Jag hade hört talas om Idrottsfritids  från andra skolor i kommunen, berättar David Frisk, som är pedagog på Norrbackaskolan. Anledningen till att vi ville testa Idrottsfritids var för att aktivera eleverna på skolan och ge dem möjlighet att testa på idrotter som de annars inte hade kommit i kontakt med. 

Samarbetet mellan Midgårdsbadet och kanotklubben har fungerat mycket bra. Föreningen bedriver inte bara Idrottsfritids på Midgårdsbadet utan även sin odinarie träning under vinterhalvåret. De har fått mycket bra hjälp med bland annat förvaring av utrustning, berättar Kerstin. 

Både barnen på Idrottsfritids och de barn som deltar i föreningens ordinarie verksamhet får låna utrustning - kanoter, kajaker, SUP-brädor, paddlar, flytvästar, kapell och paddeljackor - av föreningen.
- Det är ju bra för barnen och ungdomarna att kunna låna utrustning när de provar på och ännu inte har bestämt sig för om de vill fortsätta med kanot, förklarar Kerstin.  

Hur är det då att lära ut kanot? Kerstin berättar att man får tänka lilte annorlunda som ledare nu än tidigare då barnen i större utsträckning vill prova själva istället för att lyssna på långa instruktioner. 
- Att lära ut kanot till barn som är födda på 2000-talet måste ske på ett lite annorlunda sätt än tidigare. Det är svårare nu att få barnen att lyssna på längre instruktioner. Vi kan alltså ge kortare instruktioner, till exempel om hur man håller i paddeln, men därefter är det bara att låta dem prova själva. De härmar varandra i större utsträckning och lär mer av varandra nu. Däremot ger vi mer individuella instruktioner och rättar till felaktigheter, till exempel sittställning och om man har svårt att bromsa.

Både kanotledarna, fritidspedagogerna och barnen tyckte att det var roliga och lärorika dagar. 

Läs mer om Idrottsfritids här

Här hittar du Kanotklubben Mälarpiraterna på Facebook

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss