Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Hur skapar vi engagemang i våra SDF?

2018-11-26 09:48

Hur ska vi göra för att öka engagemanget i våra Specialidrottsdistriktsförbund (SDF) och få fler människor att engagera sig ideellt? "Den moderna föreningen engagerar" var temat för helgens SDF-konferens på Arenahotellet i Uppsala.
  • Skapad: 26 NOV 2018 09:48

Den moderna föreningen engagerar är en av fem utvecklingsresor i idrottsrörelsens förändringsarbete mot 2025. Det var självklart att just utvecklingsresan om engagemang blev temat för årets SDF-konferens: "Den moderna föreningen engagerar är den av de fem utvecklingsresorna som är mest komplicerad samt svårast att förstå hur man i praktiken ska genomföra", säger Jonas Värm hos Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Läs mer om de fem utvecklingsresorna här

Riksidrottsförbundet (RF) har i arbetet med strategi 2025 visat på ett antal utmaningar som dagens förbund och föreningar står inför när det gäller engagemang. Bland annat tar alldeles för få hänsyn till individens behov och föreningar och förbund har svårt att fånga människors engagemang. Anders Zetterström är ordförande i Upplands Ishockeyförbund: "Vi måste vara öppna för och anpassa oss till hur människor vill engagera sig idag. Att engagera sig i en förbundsstyrelse har historiskt sätt inneburit att man har tagit på sig ett uppdrag som sträcker sig över en längre tid, men idag är det svårt att locka människor till den typen av uppdrag. Det är lättare att få människor att göra mindre omfattande eller kortare insatser".

Inom ramen för utvecklingsresan Den moderna föreningen engagerar vill idrottsrörelsen sätta fokus på flexibla former för engagemang. "Vilken typ av engagemang behöver vi och hur skulle det engagemanget kunna se ut? Jag tror att våra största utmaningar handlar om att vi måste våga vara självkritiska samt att utmana historik och rådande strukturer", säger Linus di Zazzo, idrottskonsulent hos Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.  

Ett förbund som har gått från att för några år sedan inte ha någon verksamhet över huvud taget till att vara ett levande förbund med organisationsledare med högt engagemang är Upplands Cykelförbund. "Vi tror på att skapa engagemang genom dialog och erfarenhetsutbyte. När vi bjuder in till föreningsträffar kan vi fånga upp de människor som vi märker brinner för ett område eller för en specifik fråga", berättar Camilla Tibblin som är kassör i Upplands Cykelförbund.

"I framtiden tror vi att den moderna föreningen drivs av ledare som förstår vikten av att komma överens om syfte, mål och vision och att fler är nyfikna på hur de utvecklar träningar och tävlingar, föreningsdemokrati och värdegrund för att fånga människors engagemang", summerar Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. 

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss