Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Golf för alla hos Älvkarleby Golfklubb

2018-09-12 09:44

För fyra år sedan bestämde sig Älvkarleby Golfklubb för att skapa bättre förutsättningar för barn- och ungdomsverksamheten och att starta verksamhet för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Klubben sökte ekonomiskt bidrag från Upplands Idrottsförbund, Allmänna Arvsfonden och Svenska Golfförbundet och idag har de en omfattande barn- och ungdomsverksamhet samt flera träningsgrupper för handigolfare.
  • Uppdaterad: 15 SEP 2018 07:46

Johan Malmsten är klubbchef på Älvkarleby Golfklubb och berättar att klubben nu har ungefär 900 aktiva medlemmar varav 110 är juniorer mellan 6 och 18 år. Klubben har dessutom ett åttiotal aktiva seniorer, personer över 65 år, som träffas varje vecka för att spela en klubbtävling som sträcker sig över hela säsongen. Tävlingen fyller en viktig social funktion och brukar avslutas med lunch eller fika i klubbhuset.

- Älvkarleby Golfklubb är ett lysande exempel på en förening som jobbar aktivt för att alla ska kunna idrotta, ha roligt och må bra hela livet, säger Frida Dahlén, idrottsutvecklare hos Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i Uppland.  

Klubben bedriver även gruppträning för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Per Burman är ordförande i handigolfsektionen:

- Under 2017 genomförde vi 12 träningar för personer med funktionsnedsättningar. Inför 2018 planerade vi att genomföra14 träningar, men redan nu har vi passerat vår målsättning med råge.

Klubbens handigolfkommitté besöker kontinuerligt gruppboenden, skolor och organisationer i Älvkarleby och Tierp kommun för att informera om vad de som golfklubb och golfbana kan erbjuda. 

Att Älvkarleby Golfklubb har kunnat utveckla barn- och ungdomsverksamheten och starta handigolf har möjliggjorts med hjälp av ekonomiska bidrag från Upplands Idrottsförbund, Allmänna Arvsfonden och Svenska Golfförbundet. De anläggningstekniska förbättringar som klubben har gjort med hjälp av dessa medel är att:

  • Asfaltera tillfartsvägen från klubbens bilparkering fram till klubbhuset samt att där anlägga två
    P-platser för rörelsehindrade.
  • Förbättra framkomlighet på banan genom att lägga asfalt och grus på vissa gångvägar.
  • Bygga om ett par bunkrar för att underlätta att komma i och ur för rörelsehindrade personer.
  • Bygga så kallade målgreener samt nya utslagsplatser från gräs på det befintliga övningsfältet.
  • Bygga främre tees med bevattning.
  • Anlägga en handikappanpassad vattentoalett

Utöver anläggningsbidragen fick klubben i början av 2018 ett utbildningsstöd för att köpa in en handigolfbil. Handigolfbilen får medlemmar med fysiska funktionsnedsättningar använda kostnadsfritt, oavsett om de deltar i gruppträning, spelar på bana eller följer med på banan som sällskap.

- Dessutom finns det alltid en handledare med från klubben som instruerar hur användning av bilen går till och som hjälper till med alla inställningar, förklarar Per Burman.

- Älvkarleby Golfklubb är ett föredöme för idrottsrörelsens arbete mot en mer inkluderande idrott där alla får plats att idrotta utifrån sina villkor, oavsett ambition, ålder, kön, prestationsnivå eller andra förutsättningar, avslutar Frida Dahlén.

Bild: Per Burman visar hur handigolfbilen fungerar.

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss