Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Vassunda IF bordtennis lär ut pingis på Idrottsfritids

2017-12-19 09:32

Under hösten har barnen i årskurs 2 på Högåsskolan i Knivsta, genom satsningen Idrottsfritids, fått prova på flera olika idrotter under ledning av tränare från lokala idrottsföreningar. I slutet av terminen var det dags att prova på pingis med hjälp av Vassunda IF bordtennis.
  • Uppdaterad: 19 DEC 2017 09:52

Ett sätt för uppländska idrottsföreningar att rekrytera nya barn till sin verksamhet är genom Idrottsfritids, en prova på-verksamhet för barn på lågstadiet.

En av de föreningar som under höstterminen har deltagit på Idrottsfritids är Vassunda IF bordtennis i Knivsta. Tre fredagar under höstterminen har Edwin Ryttman, tränare i Vassunda IF bordtennis, hållit i Idrottsfritids för årskurs 2 på Högåsskolan i Knivsta. 

Jag hälsar på vid höstterminens sista tillfälle och ungefär 20 barn väntar förväntansfullt på dagens lektion. Den här dagen står jägarboll, forehand och backhand samt rundpingis på programmet. 

Edwin tycker att det har varit roligt och lärorikt att vara ledare på Idrottsfritids. "Det är roligt att lära ut och att få barnen att tycka att det är kul, så att de vill börja träna pingis i vår förening", förklarar Edwin. 

Tove Robertsson är fritidsledare på Högåsskolan. Hon berättar att de flesta barn har tyckt att Idrottsfritids är roligt. "Många barn stannar kvar på fritids på fredagar just för att kunna vara med på Idrottsfritids", säger Tove. 

Under hösten har barnen på Högåsskolan, förutom bordtennis, fått prova på fäktning, judo och handboll. När jag frågar barnen vilken idrott som har varit roligast på Idrottsfritids får jag lite olika svar. "Judo var roligast för att vi fick brottas", säger någon. "Fäktning var roligast för att jag aldrig hade provat det förut", säger någon annan. Men alla är överens om att alla idrotter har varit roliga.  

"Och det är det som är målet med Idrottsfritids - att alla barn ska hitta en idrott som passar honom/henne" berättar Eva Dovebris, som är projektledare för Idrottsfritids hos Upplands Idrottsförbund. "Dessutom ligger Idrottsfritids helt i linje med den förändringsresa som svensk idrott just nu gör. En del av den resan handlar om att vi vill skapa bättre förutsättningar för barn, unga, vuxna och äldre att kunna idrotta i en förening hela livet. Att genom Idrottsfritids kunna hitta en idrott som man tycker är rolig och samtidigt få kontakt med en lokal förening är ett sätt att skapa förutsättningar för det", förklarar Eva. 

Läs mer om Idrottsfritids här

Läs mer om svensk idrotts förändringsresa på www.strategi2025.se 

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss