Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Upplands Innebandyförbund - en av 15 deltagare i Allas rätt att vara med

2017-09-25 14:48

Upplands Innebandyförbund är ett av tre förbund och 13 föreningar som deltar i satsningen Allas rätt att vara med, en satsning på att att stärka kompetensen i idrottsföreningar- och förbund med anställd personal.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2017 14:50

Deltagare i projektet är både personal och styrelseledamöter i totalt 70 idrottsföreningar- och förbund. Projektet har pågått sedan i maj, men ikväll drar satsningen igång på riktigt med en föreläsning om värdskap - service, bemötande, vänskap och gästfrihet - med Jan Gunnarsson.

Förra veckan träffade jag Bo Grängsjö, styrelseledamot och Johnny Johansson, kanslichef hos Upplands Innebandyförbund för att prata lite med dem runt deras deltagande i projektet.

Varför ville ni vara med i projektet?
När vi fick frågan att delta var det en självklarhet för oss att tacka ja. Projektet ligger helt i linje med svensk innebandys strategi och grundsyn om att "innebandy är till för alla - alltid", säger Bosse.

Hur ser styrelse- och kanslisammansättningen ut hos Upplands Innebandyförbund idag?
Vi är åtta ledamöter i styrelsen, för tillfället har vi en vakant plats. Fördelningen mellan män och kvinnor är 60-40, alltså fem män och tre kvinnor. Åldersspannet sträcker sig från 31 till 67 och vi har en styrelseledamot med utländsk bakgrund, berättar Bosse.  På tjänstemannasidan är vi fem män och en kvinna i åldrarna 25-67 år. Spridningen av kunskap och erfarenhet, både bland förtroendevalda och personal, är vår styrka, säger Johnny.  

Har ert förbund styrdokument och handlingsplaner?
Vi tog fram en organisationsmanual för några år sedan. Den beskrev hur vi skulle arbeta, men den var svår att efterleva och blev mer en belastning än ett hjälpmedel. Vi valde att ta bort den, men i och med det här projektet hoppas vi att vi kan ta fram en ny modernare och enklare form som förtydligar och utvecklar vår verksamhet, förklarar Johnny.

Vilka frågor prioriteras på styrelsens agenda?
Styrelsen jobbar för att innebandy ska vara en rolig och trygg idrottt där vi gemensamt tar ansvar för varandra, både på och utanför arenan, säger Bosse. När det gäller inkludering har förbundet tänkt och jobbat en hel del med etnicitet de senaste åren, alltifrån att få personer med utländsk bakgrund till styrelsen till att försöka stödja de föreningar som startar projekt med den inriktningen.

Finns det delar i er idrott som gör att vissa priviligeras medan andra bgränsas? Vad i så fall?
Idag finns begränsade möjligheter att utöva sin idrott "på skoj" utan att satsa eller att ha möjlighet att trycka på pausknappen i ditt idrottande, berättar Johnny. Nu försöker vi ta fram alternativa spelformer, bland annat drop in-innebandy, där man är färre spelare på plan (3 mot 3) och där man spelar innebandy när man själv vill under ordnade former.

Vad krävs av ett ledarskap?
Att lyssna och ge alla möjlighet att belysa en fråga från sin egen livserfarenhet och kunskap, säger Johnny, 

Vad hoppas ni att er medverkan i det här projektet ger för effekter i ert förbund och på er verksamhet?
Vi hoppas att den här satsningen ska leda till ökad kompetens och medvetenhet om inkluderingsfrågor. Genom kurser och föreläsningar samt utbyte av erfarenheter hoppas vi få information, tips och idéer om hur vi kan få en dokumenterad struktur i vårt arbete som i sin tur gör att vi kommer framåt i vårt arbete med inkluderingsfrågor, berättar Johnny. 

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss