Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Nu kan du få råd och stöd om barn- och ungdomsidrott

2017-05-18 09:34

Sedan årsskiftet finns 19 sakkunniga inom barn- och ungdomsidrott runt om i Sverige. Jonas Värm hos Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i Uppland är en av dem.
  • Uppdaterad: 2017-08-16 10:10

Barn- och ungdomsidrott är ett område som engagerar många. Vad är rätt och vad är fel? Vem har rätt och vem har fel? Vad vi tycker om barn- och ungdomsidrott väcker stort engagemang. Här berättar Jonas Värm om sin roll som sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott.

Vad innebär det att vara sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott?
Det innebär att jag är ett stöd, både internt för mina medarbetare och externt för föreningar och förbund när det gäller barnrättsperspektivet samt svensk idrotts riktlinjer för barn- och ungdomsidrott. Här kan du läsa mer om svensk idrotts riktlinjer för barn- och ungdomsidrott

Målet är att alla föreningar ska ha en trygg, utvecklande och trivsam miljö för sina barn och ungdomar och i det arbetet finns jag som en resurs. För att få så många som möjligt att idrotta så länge som möjligt ser jag samverkan mellan föreningar, både inom idrotten men även över idrottsgränserna, som en framgångsfaktor. Det ger fler barn och ungdomar möjlighet att hålla på med fler idrotter längre upp i åldrarna.  

En annan viktig del i mitt arbete är samverkan med våra uppländska kommuner. Hur kan till exempel kommuner använda sina styrmedel för att styra barn- och ungdomsidrotten utifrån idrottens idéprogram Idrotten Vill?

Hur har ditt arbete sett ut hittills?
Hittills har störst fokus legat på det interna arbetet - att förse mina medarbetare med den information de behöver om barn- och ungdomsidrott när de möter barn, ledare, tränare och föräldrar. Jag har även hunnit träffa en del specialidrottsdistriktsförbund (SDF) och föreningar för att berätta om min roll och om det stöd de kan få. Jag har också fått en del konkreta frågor rörande toppning och dåligt bemötande.

Vad är de största fördelarna med din roll?
Nu har vi större möjlighet att träffa våra förbund och föreningar, både i det förebyggande arbetet och vid aktuella frågor och funderingar som rör barn- och ungdomsidrott. Vi ökar också vår kompetens inom det här området, bland annat har vi större möjligheter att omvärldsbevaka och kunna ta med oss den kunskapen i våra möten med barn, ledare, tränare och föräldrar. 

Kontakta oss!
Som förening, ledare, tränare, förälder eller barn kan du vända dig till Jonas med frågor för att få råd och stöd. This is a mailto link eller 018-27 70 27.

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018-277000
Fax: 018-247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss