Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

MCK 4 ALL - en motocross- och enduroklubb för alla

2017-12-06 11:51

För ungefär ett år sedan började några personer att fundera runt hur man skulle kunna starta en organiserad motocrossverksamhet i Knutby. Ett år senare finns föreningen MCK 4 ALL och den 3 december invigdes den nya motorstadion i Knutby.
  • Uppdaterad: 19 DEC 2017 11:08

Trots ett lätt regnigt Knutby dök över 60 motocross- och enduroförare upp till invigningen. De minst lika många åskådarna fick se både stora och små åkare testköra de nya banorna. Bandet klipptes av Arne Jansson, en av de som byggde den gamla motocrossbanan för 40 år sedan. 

Området för den nya motorstadion har alltså använts som motocrossbana i nästan ett halvt sekel, men det är först nu som den nystartade föreningen MCK 4 ALL har fått arrendet av marken och banan har godkänts som träningsbana av Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (SVEMO). 

Sedan föreningen bildades för ungefär ett år sedan har de arbetat med Knutby motorstadion. "Det som har tagit tid har varit att få till ett arrendeavtal med markägaren, ett godkännande av bygglovsansökan samt om miljöfarlig verksamhet från kommunen och  besiktigande och godkännande av banan som träningsbana av SVEMO", berättar Ulla Thorslund som är kassör i föreningen.

Allt arbete av motorstadion har skett genom ideella krafter och sponsorer. "Vi är många som tillsammans har hjälpt till att ställa i ordning stadion. Vi har dränerat marken, flyttat och fyllt på material där det behövts, kapat träd, satt upp stängsel och avgränsningsstaket och mycket, mycket mer", fortsätter Ulla. 

Nästa steg för föreningen är att börja bygga upp själva verksamheten och som namnet antyder, en verksamhet där alla är välkomna. MCK 4 All vill bredda sporten och kommer framför allt att satsa på nybörjare och motionärer. "Vi vill att de som idag saknar förutsättningar att köra cross och enduro ska få möjlighet att göra det. Dessutom hoppas vi kunna göra särskilda satsningar för att få fler tjejer och personer med utländsk bakgrund till sporten. Vårt mål är att kunna låna ut motorcyklar och övrig utrustning till de som vill komma och prova på", förklarar Ulla. 

Frida Dahlén, idrottskonsulent hos Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, förklarar att föreningens verksamhet ligger helt i linje med den förändringsresa svensk idrott just nu genomgår: "Vi vill nå fler människor som är motiverade att idrotta hela livet och det gör vi bland annat genom en ny syn på träning och tävling och en inkluderande idrott för alla".

Läs mer om MCK 4 ALL på deras Facebooksida

Läs mer om svensk idrotts förändringsarbete på www.strategi2025.se 

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss