Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

0.9.142

Framtidens idrottsplats hos Älvkarleby IK

2017-11-01 12:49

För bara några år sedan var Älvkarleby IP en slumrande idrottsplats, men i och med projektet Framtidens Idrottsplats är det nu fullt av aktivitet på idrottsplatsen igen.
  • Uppdaterad: 20 NOV 2017 09:54

Hos Älvkarleby IK hade man fått svårare att  rekrytera barn och ungdomar till sin verksamhet och många barn och ungdomar på orten stod helt utanför den organiserade idrotten. För att främja spontanidrott och en aktivare livsstil hos ortens barn och ungdomar bestämde sig klubben för att försöka modernisera sin anläggning.

- Vi ville skapa en attraktiv idrottsplats och en naturlig mötesplats, både för organiserad idrott och för spontanidrott. I och med att vi äger vår anläggning har vi möjlighet att utveckla den som vi vill, säger Älvkarleby IK:s ordförande Markus Oksanen.

Klubben startade projektet Framtidens Idrottsplats och sedan 2015 har klubben byggt en multisportrink och en konstgräsplan. I projektet ingår också bygget av en bike-park, både en ramp för BMX och kick-bikes och en bana för mountainbike. Klubben räknar med att cykelområdet ska vara klart under 2018.

Anläggningen används flitigt och numera är det inte bara folk här  när det är träning och match utan också efter skolan, på helger och på lov. Anläggningen används dessutom året om.

- På vintern spolar vi is på multisportriken, så att den kan användas för skridskoåkning för allmänheten. Och den kulle som finns i anslutning till anläggningen och som kommer att vara en del av cykelområdet används på vintern som pulkabacke, berättar Markus Oksanen.

För att kunna bygga multisportrinken, konstgräsplanen och cykelområdet har klubben fått ekonomiskt bidrag från flera håll: Allmänna Arvsfonden, Jordbruksverket, Svenska Fotbollförbundet, Upplands Idrottsförbund, Älvkarleby kommun och olika lokala företag. 2015 beviljade Upplands Idrottsförbund 498 750 kronor till multisportrinken.

- Multisportarenor är alltid positiva och inte minst i samhällen som Älvkarleby i och med att utbudet av olika anläggningar ofta är begränsade. En arena av det här slaget bidrar till en ökad spontanidrott och rörelseglädje, säger Pär Englund, anläggninsansvarig hos Upplands Idrottsförbund.

Om Älvarleby IK
Älvkarleby IK bildades 1919. Klubben har i dag ca 400 medlemmar och ca 300 aktiva utövare. Verksamheten omfattar i dag innebandy, fotboll och tennis. Älvkarleby IK vill ta ett samhällsansvar och engagera alla intresserade i Älvkarleby. Klubben vann nyligen Ullbaggerpiset 2017 i klassen "Unga i landsbygdsutveckling". Läs mer om Älvarleby IK här

Foto: Anders Lindström

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss