Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: ARNE FORSELL

Populärt med power training

2016-09-19 12:59

Att lära sig mer om power training har varit populärt bland seniorerna i Uppsala län. Årets tio föreläsningar om styrketräning för äldre har lockat över 800 deltagare.
  • Uppdaterad: 19 SEP 2016 16:08
Motion och hälsa

Så kallad power training är en sorts styrketräning som har visat sig särskild effektiv för äldre. Det handlar om att göra ett visst styrekearbete under kortast möjliga tid, det vill säga att träna upp förmågan att snabbt utveckla kraft. Forskning visar att senior power training hjälper äldre att få starkare muskler och minskar risken för att drabbas av exempelvis demens, fetma och hjärt-kärlsjukdomar.* 

Föreläsningar om styrketräning för äldre ingår i projekt Idrott 65+, som är ett samarbete mellan Upplands Idrottsförbund och Landstinget i Uppsala län. "Under året har vi genomfört 10 föreläsningar: fem i Uppsala kommun, två i Östhammars kommun och en i Heby, Tierp respektive Älvkarleby kommun", berättar Christoffer Johansson som är projektledare för Idrott 65+ hos Upplands Idrottsförbund. Föreläsningarna har lockat över 800 deltagare från bland annat SPF Seniorerna och Pensionärernas riksorganisation (PRO). 

Efter varje föreläsning finns det möjlighet för deltagarna att starta lärgrupper med 3-4 deltagare i respektive grupp. Hittills har ett 20-tal lärgrupper startats i år. I lärgrupperna arbetar deltagarna med boken Senior Power, som ges ut på SISU Idrottsböckers förlag. På SISU Idrottsböckers hemsida kan du läsa mer om boken

I projekt Idrott 65+ ingår även att inventera befintliga aktiviteter och/eller träningsgrupper samt att inspirera till att fler föreningar startar aktiviteter och/eller träningsgrupper. "Under hösten 2015 gjordes en kartläggning bland idrottsföreningarna i Uppsala län där vi tittade på vilka föreningar som har idrotts-aktiviteter som riktar sig till äldre", berättar Christoffer Johansson. Den kartläggningen resulterade i att Upplands Idrottsförbunds webbaserade aktivitetskatalog Motion i Uppland uppdaterades och numera innehåller en flik som heter Idrott för äldre.

* Fakta hämtad från boken "Senior Power: Styrketräning för äldre" av Helena Bellardini och Michail Tonkonogi.

 

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss