Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Sebastian Lindberg

Över 1,3 miljoner till ungdomsidrotten i Uppsala län

2016-11-14 13:29

1 384 130 kronor – det är vad ungdomsidrotten i Uppsala län kan glädja sig åt vid årets utbetalning från Gräsroten. Totalt har 16 521 länsbor fördelat pengarna på 234 föreningar i länet. Mest pengar får fotbollen, 533 559 kronor, följt av innebandyn på 183 114 kronor. Den förening som får mest är IK Sirius FK med 128 112 kronor, följt av Frötuna IBF med 73 224 kronor.
  • Uppdaterad: 2016-11-14 14:26

För fjärde året i rad delar Svenska Spel via Gräsroten ut 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten och idrottsföreningslivet i Sverige. Av dessa får Uppsala län 1 384 130 kronor, en ökning med 20 procent jämfört med i fjol, vilket är den största ökningen i Sverige. Det är Svenska Spels kunder som själva bestämmer hur pengarna ska fördelas, och i år har 16 521 personer valt att supporta en förening i Uppsala län – en ökning med 43 procent jämfört med förra året, vilket också är den största ökningen i Sverige.

– För Svenska Spel är idrotten mer än bara matchresultat och serietabeller. Vi ser idrotten som en viktig del av ett inkluderande samhälle där barn och unga med olika bakgrund och förutsättningar får chans att mötas och utvecklas tillsammans. Genom Gräsroten tar vi svensk idrott framåt och därför är det oerhört glädjande att se att antalet supportrar i Uppsala län har ökat med hela 43 procent i år, mest i Sverige, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel.

Efter fotbollen och innebandyn så är det hockeyn som får mest pengar, 118 220 kronor. På fjärde plats kommer bandyn på 69 200 kronor, följt av golfen på 26 690 kronor.

Bland raketerna i länet i år hittar vi Harg-Östhammar FF som ökade antalet supportrar med hela 541 procent och beloppet med 455 procent, och i år får 6 936 kronor. Även IK Sirius FK ökade antalet supportrar med 77 procent och beloppet med 80 procent, vilket gör att man i år får 128 112 kronor:

– Vi lyfter alltid Gräsroten i våra utskick till vår publik och partners och trycker på vikten att de engagerar sig. Sedan har vi ett fantastiskt samarbete med en lokal spelbutik som har ett väldigt stort blåsvart hjärta. Där har vi jobbat med allt från material i butiken till att locka med fribiljetter till våra matcher, säger Mats Karlström, informationsansvarig på IK Sirius FK.

 Vad betyder Gräsrotspengarna för er?
– Det är fantastiskt viktiga pengar. Ungdomsverksamheten är ryggraden i föreningen. Det är i ungdomsverksamheten vi hittar återväxten och det är genom den vi drar vårt strå till samhället med den fostran de får hos oss. Fotbollen handlar om så mycket mer än bara match och vi lär ungdomarna att samarbeta, respektera och interagera med andra människor på ett konstruktivt sätt. Bra lärdomar att ta med sig ut i samhällslivet, fortsätter Mats Karlström.

 Även hos Skutskärs IF är man tacksamma för årets pengar:
– Gräsroten är ett extra tillskott till ungdomsfotbollen. Vi tänker fortsätta utveckla ungdomsfotbollen genom att bland annat köpa in nytt material och utbilda våra ledare, säger Mimmi Wange, ordförande.

 – Det är kul att se att pengarna från Gräsroten går till att konkret förbättra förutsättningarna för föreningarna ute i landet. Vi kan se att många anslutna föreningar väljer att använda pengarna till att köpa in träningsutrustning, utbilda sina ledare, förbättra sina träningsmiljöer eller använda dem för att åka på träningsläger, säger Peter ”Foppa” Forsberg, ambassadör för Gräsroten.

Om Gräsroten
Gräsroten är ett initiativ där Svenska Spel årligen delar ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten och idrottsföreningslivet i Sverige. Det är Svenska Spels kunder som helt och hållet bestämmer vilka föreningar som får dela på pengarna genom att ansluta sig till Gräsroten och välja upp till tre favoritföreningar. I år har 455 696 personer sett till att 7 972 föreningar inom 71 idrotter får ta del av pengarna. Utöver de 50 miljoner kr som kunderna fördelar, får även samtliga anslutna föreningar ett garantibelopp från Svenska Spel på 1 000 kronor. Det gör att den totala utbetalningen i år landar på cirka 57,9 miljoner kronor. 

Mer information om Gräsroten finns här: www.svenskaspel.se/grasroten

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018-277000
Fax: 018-247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss