Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Kommande skidsäsonger säkrade i Gimo

2016-09-08 13:17

Tack vare Idrottslyftet kommer Gimo IF skidor, från och med säsongen 2016/2017, att kunna erbjuda cirka tre kilometer längdskidspår med konstsnö.
  • Uppdaterad: 09 SEP 2016 14:45
Idrottslyftet

På Idrottsgården i Gimo har Gimo IF skidor sedan hösten 2015 arbetat med att anlägga en konstsnöanläggning för längdskidåkning. De har anlagt en vattenreservoar (damm), grävt ett rörledningssystem och bland annat köpt in ett elverk, en vattenpump och två snökanoner. "Förhoppningsvis har vi även möjlighet att köpa in en pistmaskin. Konstsnö är betydligt hårdare än riktig snö och det behövs en pistmaskin för att slå sönder och flytta den hårda snön", berättar Per Sjöberg som är ordförande i föreningen.

Satsningen har möjliggjorts genom Idrottslyftet anläggning, men föreningen har även fått bidrag från Östhammars kommun. Men att anlägga en konstsnö-anläggning är dyrt och föreningen har hittat olika sätt att minska utgifterna: "Vi har försökt att hålla kostnaderna nere, bland annat genom att köpa begagnade rör och utföra mycket av arbetet själva", berättar Per Melin som är styrelseledamot i Gimo IF.  

Det var för ett och ett halvt år sedan satsningen startade. Då beslutade föreningens årsmöte att bygga en konstsnöanläggning och söka finansiering för det. De främsta anledningarna till beslutet var att kunna bedriva skidverksamhet hela vintern och ungdomsträning på en högre nivå samt att rekrytera nya barn och ungdomar. "Många föräldrar tycker att det är alltför dyrt att investera i en komplett skidutrustning med risk för att snön uteblir. Dessuom tycker många barn och ungdomar att det är tråkigt att hålla på med barmarksträning under den period som borde vara vit och kall", förklarar Per Sjöberg. 

För några år sedan beviljades Gimo IF skidor medel från Idrottslyftet för att köpa in utrusning för prova på-verksamhet. Föreningen har ett 40-tal kompletta skidutrustningar som de varje år lånar ut till skolelever i Östhammars kommun. "De vintrar då det har varit dåligt med snö har endast ett fåtal elever fått möjlighet att prova på längdskidåkning medan det under snörika vintrar har varit uppemot 500 elever i Gimo IF:s skidspår. Nu säkrar vi skidsäsongen och förhoppningsvis kan och vill 500 elever varje år prova på längdskidåkning", avslutar Per Sjöberg.  

Ett av Upplands Idrottsförbunds uppdrag inom Idrottslyftet är att stödja föreningar som vill skapa nya aktivitetsytor och nya idrottsmiljöer för barn och ungdomar. Här kan du läsa mer om Idrottslyftet anläggning

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss