Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fritidsbanker - en möjlighet att låna idrottsutrustning

2016-11-14 14:30

Upplands idrottsförbund får 920 000 kronor i bidrag från landstinget i Uppsala län för att starta så kallade fritidsbanker i samtliga kommuner i länet.
  • Uppdaterad: 2016-11-23 09:18

En fritidsbank fungerar som ett bibliotek, men istället för att låna böcker kan man låna utrustning till idrottsaktiviteter, till exempel skridskor, pingisracketar och flytvästar. Det är gratis att låna och det ställs inga särskilda krav på den som lånar. Fritidsbanken startade i Deje i Värmland för tre år sedan och har nu kommit till Uppland.

Upplands Idrottsförbund har alltså fått 920 000 kronor från landstinget i Uppsala län för att starta fritidsbanker i samtliga kommuner i länet. "En förutsättning för att satsningen ska lyckas är dock att vi kan skapa samverkan med och mellan många olika aktörer såsom kommuner, föreningar och andra organisationer", säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos Upplands Idrottsförbund. 

I och med Fritidsbanken kommer fler människor att, utan att behöva köpa egen idrottsutrustning, ha möjlighet att prova på många olika idrotter, vilket är positivt för folkhälsan i länet. "För länets föreningar tror jag att satsningen kommer att innebära att människor i alla åldrar kommer att söka sig till  föreningslivet - flera kommer att få chansen att prova på idrott och föreningslivet i Uppsala län kommer att växa", säger Dag Söderberg. 

Men det finns även andra vinster med Fritidsbanken. "Jag ser möjligheter till nya arbetstillfällen i och med fritidsbankerna och här är Arbetsförmedlingen en viktig samarbetspartner", säger Dag Söderberg.

Idag finns fritidsbanker på 18 platser i Sverige. I Uppsala län pågår sedan tidigare ett projekt för att starta en fritidsbank i Örsundsbro i Enköpings kommun. 

För ytterligare information om fritidsbanker, se http://www.fritidsbanken.se/

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018-277000
Fax: 018-247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss