Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Bjorn Hedin

Alla kan flyga!

17 AUG 2015 16:35
Från och med nästa säsong kommer det att vara möjligt för rörelsehindrade att utöva segelflygsport hos Segelflygarna Uppsala flygklubb. Genom Idrottslyftet har föreningen nämligen fått bidrag till ett flygplan anpassat för rörelsehindrade.
  • Skapad: 17 AUG 2015 16:35

Idén till projektet "Alla kan flyga!" föddes redan 2013 då föreningens ordförande, Peder Lindbom, kom i kontakt med personer med rörelsehinder. "Segelflyg är ju en idrott där utmaningen snarare är mental än fysisk och gör det möjligt för rörelehindrade att flyga på samma villkor som andra", säger Peder Lindbom.

Föreningen började då fundera runt hur man skulle kunna rekrytera och utbilda rörelsehindrade piloter. "Dessutom behövde vi anpassa ett flygplan för att göra det möjligt för människor utan rörlighet i benen att sköta alla roder", säger klubbmedelmmen Johan Willander.

För att visa på möjligheterna med segelflyg för rörelsehindrade ordnade föreningen i september 2014 "Rörelsefrihetens dag" - en flygdag för personer med rörelsehinder. "Dagen blev mycket lyckad och alla som ville flyga fick möjlighet att göra det", berättar Peder Lindbom.

För att kunna skaffa ett flygplan anpassat för rörelsehindrade ansökte föreningen om bidrag från Idrottslyftet anläggningar. Ansökan blev beviljad och det anpassade flygplanet beräknas anlända till klubben under våren 2016. Hur ser då anpassningen ut? "Normalt styrs ett segelflygplan med händer och fötter. En anpassning med handkontroll gör det möjligt för människor utan rörlighet i benen att sköta alla roder. Genom att använda ett tvåsitsigt flygplan kommer vi kunna erbjuda en certutbildning till rörelsehindrade", berättar Johan Willander.

Segelflygarna Uppsala Flygklubb har även beviljats medel från Idrottslyftet rekrytera för att rekrytera kvinnliga piloter. "Inom klubben ser vi det som en viktig del i vårt föreningsarbete att nå ut till och möjliggöra segelflygsport för alla", summerar Peder Lindbom.

Läs mer på Segelflygarna Uppsala Flygklubb här

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss